Oruç, fiziki olarak sağlığa faydalı olduğu gibi, ruhen kişinin zinde kalmasına yardımcı olduğu bilimsel olarak ispatlanmış bir realitedir.
Psikoloji alanında 21. Yüzyılın en önemli doktorları arasında gösterilen Dr. Otto Buchinger oruç hakkında, ‘‘ oruç tutmak, ameliyatsız, en önmeli biyolojik tedavi yöntemidir’’ demektedir. Ki, Almanya’da oruç tutmayı önererek bir çok hastayı iyileştirmiştir.
Ramazan ve orucun fazilet ve sevabı “bigayri hisab” yani hesapsız ve sınırsız verilir. Normal şartlarda bir iyilik bire ondan bire yedi yüze kadar karşılık bulurken (Buhârî, Tevhîd, 126.) oruç bu kuraldan istisnadır. Çünkü o riyasız, sırf Allah rızası için tutulur.
Dinimizde ibadetlerin yapılmasında niyetlerin çok büyük yeri vardır En büyük ibâdetlerden biri de Kur’an-ı Kerim okuma ibadetidir. Bunun için bir müslüman, ibadetlerin sevablarının kat kat olduğu Ramazan ayında, her gün ayrı ayrı niyyetlerle Yasin-i Şerif okumalıdır. Bu niyetlerle okunan Yâsin-i şerif, okuyan kimsenin feyzinin artmasına vesile olacağı gibi her derde deva olacağı da ümid edilir.
28. Gün Yasin-i Şerif, Yüce Rabbimizin cemalini görmeye vesile olması niyetiyle okunur.