Uyku, insanoğlunun temel ihtiyaçlarından biridir. Önemli olan çok uyumak değil kaliteli ve uygun zamanlarda uyumaktır. Aşağıda, sağlıklı ve kaliteli uyku zamanları konusunda çok can alıcı, hayati bilgileri bulabilir, uyguladığınız takdirde hayatınızda mükemmel değişiklikleri gözlemleyebilirsiniz.
Hayat gerçekten kısa, zaman su gibi akıp gidiyor. Bu dünyaya tekamül etmek, ebedi hayata en iyi şekilde hazırlanmak için Yüce Yaratıcımız Allah (c.c.) tarafından gönderildik. Allah (c.c.) bizleri hem dünya hem de ahiret hayatında huzurlu ve mutlu bir şekilde yaşamamız için gerekli olan donanıma sahip yaratmıştır. Kur’anı- Kerim ve göndermiş olduğu Peygamberler aracılığı ile hem ahiret hem de dünya hayatımızı düzene sokacak bilgileri bizlere aktarmıştır. Fakat, biz insanoğlu Allah’ın (c.c.) koymuş olduğu kurallara, ilahi nizama uygun yaşamadığımız için bocalar dururuz, bir türlü tam huzuru yakalayamayız.
İlahi nizama uygun bir yaşamda uyku düzeni nasıl olmalı?
1. Uyku ile ilgili hormonlar:
Öncelikle vücudumuzun zinde kalmasını sağlayan bazı hormonlar vardır ve bu hormonların dengelerinin belli saatleri vardır. Örneğin, vücudumuzu zinde tutan kortizol hormonunun kanda en yüksek olduğu seviye sabah saatleridir. Bu seviye gün içerisinde giderek düşer ve gece saat 23:00’te en düşük seviyeye ulaşır. Bir diğer hormon da melatonin ise büyüme ve vücut sağlığının koruyucusudur. Melatonin hormonunun da en yüksek olduğu saatler 21:00-03:00 arasıdır.
2. Uyku saatleri ve hastalıklar:
Saat 22:00’de insan vücudunda tansiyon ve kalp atım sayıları düşer, saat 04:00’ten sonra tansiyon ve kalp atışlarında yükselme başlar. Saat 15:00 ve 18:00 saatleri arasında da en üst seviyeye ulaşır. Dolayısıyla tansiyon ve kalp atımının yüksek olduğu ve hücrelerin en üst derecede çalıştığı ikindi vaktinde kesinlikle uyunmamalıdır. Aksi takdirde, yüksek tansiyon ve kalp rahatsızlığına yakalanma oranı çok yükselir. Aynı zamanda bu saatler kerahat vakitleridir ve dinimizce de bu saatlerde uyku uygun değildir.
3. Bir insan 3,5 saat uyuyarak 8 saat uyumuş gibi verim alabilir:
Akşam 22:00 ile 02:00 arasındaki uyku % 200 daha verimlidir. Bu saatler arasında 3 saat uyuduğumuzda 6 saat uyunmuş gibi oluruz. Gündüz ise 10:00 ile 13:00 arasındaki yani kuşluk vaktindeki uyku %400 daha verimlidir. Bu saatler arasında yarım saatlik uyku 2 saatlik uykuya denk gelir. Dolayısıyla gece 3 saat gündüzde 0,5 (yarım) saat uyuyan bir kimse zahiren 3,5 saat uyumuş görünür. Gerçekte ise 8 saat uyumuş gibi dinç ve sağlıklı olur. Hiç uykusuzluk da hissetmez.
İkindi vaktinden ve gece 03.00’ten sonraki uykular %50 verimli olur. Yani gece 03:00’te yatan bir kişi gündüz 15:00’te uyansa 12 saat uyur fakat kendini 6 saat uyumuş gibi hisseder.
4. Peygamberimizin (sav) uyku düzeni:
Yukarıda açıklamış olduğumuz tüm bu bilimsel bilgilere baktığımızda, Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in uyku düzeninin ne kadar bilimsel bazlı olduğunu görüyoruz. Peygamberimiz yatsıdan sonra erken yatarmış, ardından gece teheccüd namazına kalkarmış. Sonrasında yine uyumaz sabah namazına hazırlanırmış. Sabah namazından sonra kerahat vakti olması sebebiyle yine uyumazmış. Aynı şekilde ikindi ile akşam arası da uyumazmış. Öğle namazından sonra ise kaylule yaparmış. Yani yarım saat, 1 saat dinlenir, uyurmuş.
Bu bilgilere bakılınca, Peygamberimiz’in uyku saatlerinin bilimsel saatlere denk geldiği görülüyor.
- Yatsıdan sonra yatış, 22.00 civarı.
- Teheccüde kalkış, 02 – 03.00 civarı.
- Kaylule yapış, 11-13.00 arası.
Tüm bu bilgiler ışığında, hem dinen uygun olanı yaparak, hem daha az uyku ile çok daha fazla verim alabilir hem de Peygamber sünnetleri ile hayatımızı düzene sokabiliriz.
5. Uyku konusu ile ilgili hadisler:
“Öğleyin kaylule yapınız. Muhakkak şeytanlar öğle vaktinde kaylule yapmazlar.” (Müslim)
“Sizden biri uyurken, şeytan kafasına üç düğüm atar. Her düğümün üzerine; ‘uzun bir geceye sahipsin uyu!’ diyerek elini vurur. O kişi uyanıp da Allah-u Zülcelal’i zikrederse bir düğüm, abdest alırsa bir düğüm, namaz da kılarsa bütün düğümler çözülür. Artık o kimse neşeli ve hareketli olur. Aksi halde neşesiz ve tembel olur.” (İmam Malik, Buharı, Müslim, Ebu Davud, Nesai)
“Abdestli yatan, gece ibadet eden ve gündüz oruç tutan kimse gibi sevap kazanır.” [Hakim]
“Gece ibadet etmek niyetiyle yatan, fakat uyku galebe çalıp sabaha kadar uyanamayan, niyeti sebebiyle gece ibadet etmiş gibi sevaba kavuşur. Uykusu da kendisine Allah-u Teâ’lâ’nın ihsan ettiği bir sadaka olur.” [İbni Mace]
“Sabah uykusu, rızka manidir.”*[Beyheki]
Bakım hizmeti nasıl alınır başlıklı yazımızı da mutlaka okumanızı tavsiye ederiz. http://tilsimlidualar.com/bakim-hizmeti-nasil-alinir/