Home / DUA / Duaların kabul olması için

Duaların kabul olması için

Duaların kabul olması için , Kainatta yegane tasarruf sahibi Allah (c.c.)’tır. Her şeye gücü yeter. Yeter ki, biz istemesini bilelim, İlahi Kanunlara uygun bir hayat sürelim. Eğer dua; ihlas, ısrar, devamlılık ve şiddetli bir istekle birlikte yapılır ve koşulları yerine getirilirse, duacının her istediğini elde ettiği ve bağlı kapıların kendisine açıldığı görülür. “Kün fe yekün. O, ol der, o da oluverir.”

Duaların kabul olması için

Duanın kabul edilmesi için bazı şartlar vardır. Duanın kabul edileceğinden şüphe etmemeli, şartlarına riayet edilip edilmediğinden şüphe etmelidir. Gereken şartlara riayet etmeden duanın kabul edilmesini beklemek, uygun olmaz. Önce çalışmak, sonra dua dinin esası! Kabul edilir ancak, çalışanın duası! Duanın kabul edilmesi için gereken şartlardan bir kısmı şöyle:

1. Haram Lokmadan Sakınmalıdır!

Hadis-i şeriflerde buyruldu ki:

“Haramdan sakının! Midesine haram lokma girenin 40 gün duası kabul olmaz.” (Taberani)

Sa’d bin Ebi Vakkas dedi ki: “Yâ Rasulullah, dua buyur da, Allah-u Teâlâ, benim her duamı kabul etsin!” Peygamber Efendimiz (sav), cevabında buyurdu ki:

“Duanızın kabul olması için helal lokma yiyiniz! Çok kimse vardır ki, yedikleri ve giydikleri haramdır. Sonra ellerini kaldırıp dua ederler. Böyle dua, nasıl kabul olunur?” (Şir)

Yine buyurdu ki:

“Duanın kabul olması için iki şey gerekir. Duayı ihlas ile yapmalıdır. Yediği ve giydiği helalden olmalıdır. Müminin odasında, haramdan bir iplik varsa, bu odada yaptığı dua kabul olmaz.” (Tergîbü’s-Salât)

2. İtikadı (İnancı) Düzgün Olmalıdır!

Hadis-i şerîfte, “Bidat ehlinin duası ve ibadetleri kabul olmaz.” (İbn-î Mâce) buyruldu. Ayet-i kerimenin, duanın tesir edebilmesi için, okuyan ve okunan kimsenin buna inanması ve okuyanın itikadının düzgün olması, Allah rızası için okuması, kul hakkından sakınması, haram yememesi ve karşılığında ücret istememesi şarttır.

3. Uyanık Kalple ve Kabul Edileceğine İnanarak Duâ Etmelidir!

Hâdis-i şerîfte buyruldu ki: “Allah-u Teâlâya, kabul edileceğine tam inanarak dua ediniz! Biliniz ki, Allah-u Teâlâ, gafil bir kalp ile yapılan duayı kabul etmez.” (Şir)

4. “Dualarım Niçin Kabul Olmuyor” Dememelidir!

Hâdis-i şerîfte buyruldu ki: “Allah-u Teâlâ, duanızı kabul eder. Dua ettim, hâlâ duam kabul olmadı diye acele etmeyiniz! Allah’tan çok isteyiniz! Çünkü kerem sahibinden istiyorsunuz.” (Buhârî)

İstenilen şeyin olmaması, duanın kabul olmadığını göstermez. Onun için duaya devam etmelidir! Duanın kabulünün gecikmesinin başka sebepleri de vardır. Hâdis-i şerîfte buyruldu ki:

“Mümin dua edince, Allah-u Teâlâ, Cebrâil’e, “Ben, onu seviyorum; isteğini hemen yerine getirme!” Facir, (günahkâr) dua edince de “Ben, onun sesini sevmiyorum. İsteğini hemen yerine getir” buyurur.” (İbni Neccar)

Şu halde, duanın kabulünün gecikmesi zararlı değildir.

5. Bela Gelmeden Önce Çok Dua Etmelidir.

Hâdis-i şerîfte buyruldu ki: “Sıkıntılı iken duasının kabul edilmesini isteyen, refah zamanında çok dua etsin!” (Tirmizi)

Ebu İshaknden dua istediler. Dua etti. Duasının kabul edildiğini gören bir talebesi, “Efendim, bu duayı bana da öğretin, ihtiyaç hâlinde ben de edeyim.” dedi. Buyurdu ki:

“Duamın kabul edilmesinin sebebi, otuz yıldır kıldığım namazlar, ettiğim dualar ve haram lokmadan sakınmamdır.”

6. Duaya Hamd ve Salavatla Başlamalıdır.

Hâdis-i şerîfte buyruldu ki: “Ey namaz kılan, acele ettin. Namaz kıldıktan sonra dua ederken önce Allah-u Teâlâya layık olduğu şekilde hamdet, sonra bana salavat getir, sonra dua et!” (Tirmizî)

7. Yalvararak Dua Etmelidir.

Hâdis-i şerîfte buyruldu ki: “Gafil olan kalp ile yapılan dua, makbul değildir.” (Tirmizi)

Hz. Davud zamanında kuraklık oldu. Halk dua etmek için aralarından üç âlimi seçtiler. Alimlerden biri şöyle dua etti:

“Yâ Rabbî, Kitabında kendimize zulmedenleri affetmemizi bildirdin. İşte biz, nefslerimize zulmettik. Senden af diliyoruz. Bizi affet!”

İkinci âlimin duası da şöyleydi:

“Ya Rabbi, Kitabında köleleri, azat etmemizi bildirdin. İşte biz kul olarak huzurundayız. Bizleri azat eyle!”

3. âlim de şöyle dua etti:

“Ya Rabbi, Kitabında, kapımıza gelen saili kovmamamızı, yüz çevirmememizi bildirdin. İşte biz de sail olarak huzurundayız. Senden rahmet istiyoruz. Bizi boş çevirme!”

Duaları kabul olarak rahmet yağdı.

8. Sebeplere Yapışmadan İstemek, Kuru Bir Temennidir

Hâdis-i şerîfte buyruldu ki: “Çalışmadan dua eden, silahsız harbe giden gibidir.” (Deylemi)

9. Günah İşlemeyen Dil İle Dua Etmelidir

Peygamber Efendimiz, “Allah-u teâlâya günah işlemeyen dil ile dua edin.” buyurdu. Böyle bir dilin nasıl bulunacağı sual edilince, “Birbirinize dua edin! Çünkü ne sen onun, ne de o senin dilinle günah işlemiştir.” buyurdu. (Tergîbü’s-Salât)

10. İsm-i Azam ve Esma-i Hüsna İle Duâ Etmelidir.

Duâ dinin direğidir. “Allah-u Teâlâ indinde duadan daha şerefli bir şey yoktur.” ve “Düşmandan kurtulmak, bol rızka kavuşmak için dua edin! Çünkü dua, müminin silahıdır.” hâdis-i şerîfleri duanın önemini açıkça bildirmektedir. Allah-u Teâlâdan bir şey istememek ise çok kötüdür.

Hâdis-i şerîfte buyruldu ki: “Allah-u teâlâ, kendisinden bir şey istemeyene, dua etmeyene gazap eder.” (Tirmizi)

Başka bir hâdis-i şerîfte, “Duâ, ibadettir.” buyruldu. İbadeti terk etmek ise hiç uygun değildir. Kurân-ı Kerîm’de mealen buyruluyor ki: “Bana dua edin kabul edeyim. (Bana halis kalp ile dua ederseniz kabul ederim.) Bana ibadet etmek istemeyenleri, zelil ve hakir eder, Cehenneme atarım.” (Mümin 60)

Kaynak: https://www.gizliilimler.org/Duanin-Kabul-Olmasi-Icin.htm

Hayatınızdaki Değişiklikleri Şaşkınlıkla İzleyeceksiniz!

Not: Tarafınıza ya da bir yakınınıza büyü yapılmış olacağından, cin musallatına maruz kalmış olabileceğinizden şüpheleniyorsanız, bakım hizmeti almak için Bakım hizmeti nasıl alınır başlıklı yazımızı da mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.

Tavsiye Yazılar

Sizden gelenler

Hakkında tılsımlı dualar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir